Bygge et 1×12 kabinett

Stacket plassert riktig

Pr. i dag ser det slik ut!
Byggeprosessen står det om under her.

Jeg har laget ei ramme som grilltrekket etterhvert skal festes i. Det mangler også tolex på kabinettet, men det er lyd i det! Jeg er fornøyd så langt og lar det bare være sånn!

Jeg har byttet elementet nå, til et V30. Synes det ble noe ullen lyd i forsterkeren med V30. Satte G12T-75 tilbake i ampen, og den høres bra ut igjen. Kanskje det ble krasj mellom elementets karakteristikk og det kabinettet den ble plassert i, ikke vet jeg! Og høyttalerkabinettet høres også helt greit ut med V30, jeg synes dette er rart og har ingen god forklaring! Jeg har brukt V30 mye før, og har alltid vært svært godt fornøyd.


Jeg har ett 12 tommers høyttalerelement til overs. Det er enten et Celestion G12T-75 eller et V30. Hvilket jeg bruker blir egentlig det samme, iallfall for byggingen, siden de fysisk er helt like. Det eneste jeg har så langt er en grov skisse med mål.. Det skal passe under Marshall forsterkeren min, en DSL20 kombo. Derfor har jeg tatt av mål av den for å få kabinettet likt.

Byggetegning
tegning med vitale mål

Litt oppdaterte mål… Diameter for hullet til høyttaleren skal være 309 mm i følge Celestion sin side. Men dette ble for stort… Rett diameter er 280 mm.

Det jeg trenger av materialer er dette:

  • Sponplate, 22-25 mm tykk. Nok til alle 6 sider! Eller furuplate hvis jeg ønsker det… Hobbyplater fra Biltema kan være ok.. Ikke bestemt enda… Det ble hobbyplater fra Biltema, 18 mm tykke.
  • 12″ element, velger et 16 ohm element som er likt det interne i Marshallen. Total impedans blir 8 ohm og jeg kan bruke 2×16 Ohm utganger på ampen.
  • Litt ledning
  • Kontaktplate for jack-tilkobling. og et par jack-kontakter. Kan jo frese ut også..
  • Skruer
  • Tolex stoff for å kle kabinettet om det trengs
  • Grill-materiale, stoff
Limer innvendige lister

Har kappet opp hobbyplatene til riktige lengder for de 4 sideplatene. Jeg limer en list innvendig på dem så jeg kan feste front og bakplate enkelt. Her får jeg brukt slipesteinen når jeg limer….

Alle sidene, unntatt baksidene, skal rundes av, tar det på fresebordet når limet har tørket.

På fresebordet

Bruker en avrundingsfres for å runde kantene. Fresebordet er vanvittig greit til sånn jobb.

Sidene er ferdig

Spikret sammen sidene først, med små spiker. Etterpå ble det skrudd sammen, og pusset litt.

Sparklet litt

Da har jeg sparklet litt, over skruehull og i skjøtene. Om jeg velger å lakkere det, eller kle det i tolex, så må det sparkles uansett. Jeg bruker finsparkel som er lett å ha på og tørker fort.

Da har jeg elegant hoppet over utskjæring av hullet for høyttaler… Sånn er det når man tuster rundt alene! Men jeg fant ut at enkleste måten å lage et såpass stort hull er med fresen. Jeg har en stang med en vinkelrett spiss i den ene enden, og den andre passer inn i fresen. Sett spissen i et lite hull der sentrum skal være, så er det bare å frese i vei, full sirkel. Siste biten tas fra baksiden…

Verktøy for store hull

Her er verktøyet for å lage store hull, som til en høyttaler for eksempel.

Jeg har malt det, eller grunnet, med et lag svart oljemaling. Jeg har fremdeles ikke bestemt om jeg skal kle det med tolex eller ha det lakkert svart. Samme dilemma med grill-trekket, ikke bestemt! Men alt er skrudd sammen og jack-koblingen er på plass. Og det funker bra. Kraftig lyd i den lille Marshallen min nå. Kjører den bare på 10 watt, og det er mye mer enn altfor mye hjemme i kjellerstua.

Ministack
Mini-Stacket mitt

Kabinettet skulle egentlig vært underst, siden det er litt dypere enn forsterkeren. Men det ble sånn i dag pga litt korte ledninger fra pedalbrett opp til forsterker!

Regnskapet ser sånn ut, det er jo ikke gratis å bygge selv heller:
MaterialePris
2 x Biltema hobbyplate 1200x300x18 mm298
Jackpanel, for 2 plugger, Gitarist.no89
Peavey gummibein, 4 stk, Gitarist.no150
Fender forsterkerhåndtak, Gitarist.no 98
Høyttaler, Celestion V30, kjøpt brukt600
Sparkel, maling, jacks, skruer, ledning (det hadde jeg liggende i roteskuffer og skap..)0
Totalsum (så langt..)1235
Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *