Ferdig: Telecaster fra bunnen av!

Emner i eik for kropper og halser

Dette skal med tida bli minst 1 Telecaster, kanskje det blir flere. Startet med å sage opp emnene påskeaften 2021, altså 3. april. Dette kommer fra et spisebord som jeg mener er eik. Jeg har en stor furu bordplate også, det er mulig jeg lager et par emner av den også, i tilfelle lysten på en blond tele dukker opp.. Bildene under viser hva som trengs for å bygge en…. pluss finish da, olje, lakk, maling….

Elg Tele og Valberg PJ bass

26. mars 2022: Her har vi hoppet frem i tid! Gitaren har fått et nytt hjem i Lillesand, sammen med denne Valberg PJ bassen.

Foto: Adrian Skavland

Telecaster kart
Telecaster kart
Telecaster hardware
Nødvendig hardware for Telecaster

Det mangler noe på tegningen over: inni halsen, i hele lengden, er det montert ei justerbar stang, trussrod på godt norsk. Den er der for å kunne justere buen på halsen. Nå er det bare å begynne å samle sammen alle deler som er nødvendig, og jeg tenker at det skal bli to Telecastere i første omgang. Jeg tror at jeg kommer til å bygge sammen med en ‘ny-begynner’

Nå ble det ikke noen hjelpebygger denne gangen, kanskje neste gang!

Legger ut oppdateringer nedover her med siste nytt på toppen!
Scroll til bunnen for å finne begynnelsen av prosjektet!


Har nå regnet sammen hva denne har kostet meg. Jeg har brukt billige deler, men likevel kom den på 1409 kroner! Den rosa, som var et byggesett, kom på ca 1100… Den ville blitt noe dyrere i dag pga valutakursen. Så man bygger ikke gitar for å spare penger, men kun for gleden med å kunne gjøre det!

Headstock var noe tynn! Fikset det med å lime en 4 mm fint tilskåret finerplate oppa. Litt pussing og oljing så ble den helt ok! Byttet også oversadel (nut) fordi den hvite ikke passet helt. Den svarte derimot er perfekt. Jeg måtte bytte flere bånd, men med den nye Fretbenderen min ble det bra! Det viser seg at det er uhyre viktig å ha riktig radius på de forhåndsbøyde bånda! Jeg drypper en dråpe superlim i endene av hvert bånd for at de skal sitte. Kantene er filt, men ellers har jeg ikke gjort noe med bånda! Det ser ut som at min hjemmelagde hals ble helt rett og perfekt! Så da ble den strenget opp, stemt og intonert, samt at strengehøyden ble justert noe lavere (og riktigere)

Jeg tror dette ble en helt topp gitar! Kaller den for Elg T Telecaster, T for turkis..


Da er det liv i den, og alt virker som det skal. Det eneste uvanlige er at jeg har brukt 500k potmeter i stedet for 250k. Men det høres ok ut så langt! Kan bare spille på de 7 første bånda foreløbig! Og med mye klirr i strengene!

På benken for lodding
På benken for lodding

Standard tele-wiring

Det blir ikke noe fancy switching på denne! Helt standard kobling, med en 3-veis import switch, den er noe forskjellig fra standard Fender switch.


Da er den lakkert, i en frisk klassisk Fender-farge, ligner litt på Ocean Turquoise. Kroppen er laget av ei bordplate som er laget av 5-6 eikebiter som er limt sammen. Den har noen steder delt seg litt i limingen, men jeg synes egentlig det bare ser litt artig ut! Har montert hals og noe hardware. Plekterbrettet ble byttet til et sort, og jeg valgte tradisjonelle tele pickups. Vet ikke merket på det settet jeg har brukt, så det blir spennende å høre lyden. Kjøpte av en kar på Finn, Alnico 5 var hele beskrivelsen hans. De var billige da… Halsen mangler noen bånd, og er ikke justert. Blir veldig fornøyd hvis denne selvlagde halsen blir bra!


Det ble en sein kveld i går… Telehalsen har fått stemmeskruer og nut, og jeg har også satt inn bånd (frets), Jeg bruker en ‘fret-press’ fra StewMac som jeg setter i benkeboremaskinen, bruker da den til å presse bånda på plass. Bånda må være bøyd til riktig radius (12″) på forhånd, veldig viktig! Og helt riktig, jeg hadde ikke fått bøyd alle riktig, så jeg må vente til Fretbenderen min er ferdig før jeg setter på de siste 7 bånda på nytt! Ved hjelp av de to ytterste strengene og båndkalulator har jeg også plassert broa på rett sted.


Har finpusset halsen etter at jeg limte på gripebrettet. Det er blitt plass til nut, og den har fått hull til stemmeskruer. Jeg har laget inlays av en 6 mm rundpinne. Limer de inn med trelim.


Da var tvingene av, og gripebrettet frest og pusset til å passe halsen! Har prøvd om ting passer, og sjekket at det blir riktige mål og avstander på plassering av bro. Ser greit ut så langt! Halsen mangler siste tilpassing av gripebrettet, hull for stemmeskruer, og ikke minst bånd! Går ikke tom for ting å gjøre på lenge enda!


I dag har jeg limt på gripebrettet. Jeg bruker ett som er kjøpt fra StewMac, men det er helt flatt! Det er sannsynligvis ‘roasted maple’, lønn. Har brukt en pussekloss med 12″ radius (fra Stewmac) for å få den riktig buet. Har også boret ut hull for tilgang til justeringsskruen ved headstock. Bruker helt vanlig Casco trelim, og en haug med tvinger. Nå må det stå til neste dag før jeg kan frese vekk det som er til overs langs kanten av halsen.


Nå har jeg fått acryl-maler for atelecaster fra StewMac, og jeg har laget MDF maler ut fra de. Tryggere å jobbe med, og ikke så kostbare om jeg skulle glippe litt med fresen og ødelegge malen..

Har også kappet til og høvlet tre halsemner, nå er jeg snart klar til å sette i gang med noe som kan ligne på en gitar!


Den er frest ut for pickups og hals, sjekker litt om det passer. Har pusset mye med diverse pussemaskiner, nå er det en god del pussing for hånd som skal til… Tips: Pass på når du freser rundt kantene ved hullet for jack, samt på eventuelle’belly-cuts’ og andre ikke flate steder på kroppen!


Furukropp frest ut

Har frest ut en kropp i furu, mest for å finne ut en grei måte å gjøre det på. Først festet jeg mdf malen oppå, og freste totalt tre omganger ovenfra med håndoverfresen. Tok av malen etter første runde! Deretter la jeg den på fresebordet og tok resten med fresen der. Det er jo veldig mye enklere enn håndoverfres, så jeg vil nok ta så lite som mulig med overfresen, og mest mulig på fresebordet.

Tre kropper og tre halser

Dagens utbytte, to furu og en eikekropp, samt tre halsemner med spor for trussrod. Det ble noen få småhakk underveis, men det forsvinner i pussejobben.

Frest spor for trussrod

Sporet for trussroden freses inn i emnets overside før jeg skjærer ut halsformen. Sporet lages enkelt på fresebordet med en 6 mm notfres, 12 mm dypt. Gripebrettet skal limes oppå der. Stanga jeg bruker er Hot Rod fra StewMac

Treskjørerverktøy

Begynte å forme en hals. Dette gjøres mye på øyemål, med en ‘fabrikkhals’ å se etter. Bruker gammeldags treskjærerverktøy og en klubbe, samt en minihøvel med diamantrasp på. Gjør dette så godt jeg kan før jeg fortsetter med fil og sandpapir. Tips: Hvis du bruker båndsag, IKKE kapp på streken! Men litt utenfor…

Del dette:
 
   

3 svar til “Ferdig: Telecaster fra bunnen av!”

Kom gjerne med kommentarer underveis! Også tips om utseende og finish er velkommen, men jeg kan ikke love at det blir fulgt….

Svar

Artig prosjekt, skal følge med på dette. Spørsmål: freser du ut for trussrod fra undersiden, og lager hals og gripbrett i ett, eller blir det frest ut under gripbrettet og limef dette på etrerpå?

Hei, takk for at du følger med! Jeg limer på gripebrett etterpå, dvs at jeg freser sporet for trussroden fra oversiden av halsen. Det er forsåvidt en god ide å lage hele halsen komplett i ett stykke..

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *