Verktøy og utstyr, nyttig og kjekt å ha!

Her kan du finne verktøy og utstyr som jeg har og bruker i gitarbyggingen min. Noe er livsviktig, annet er nyttig og noe havner i kategorien kjekt å ha! Og det er svært få verktøy som er spesiallaget for gitarbygging, det er helt standard og kan brukes til alt!

Sagerommet mitt ute

Jeg har en plass ute under tak hvor jeg kan ha de største maskinene, sager o.l. Her blir det kaldt, men ganske tørt! Nå har jeg fått inn en høvelbenk her ute også.

Veldig kjekt å ha en slik plass! Det blir mye støy og støv og spon av denne hobbyen.

Sponavsug

Det blir mye støv og spon av dette. Skaffet meg en liten industri-støvsuger fra Jula for å ha ute i snekkerboden. Fungerer veldig bra som sponavsug. Den har en kontakt for verktøy, og starter automatisk å suge når tilkoblet verktøy startes.

Tykkelseshøvel

Tykkelseshøvel, eller planhøvel, er veldig greit å ha, denne er 33 cm bred og kan ta en hel gitarkropp. Kommer fra Biltema. Husk hørselsvern, dette er nok den mest bråkete maskinen en hobbysnekker kan ha!

Triton Spindelpusser

Dette er en Triton spindelpusser. Denne brukes til å pusse innvendige buer, som på en gitarkropp. Kommer fra Gustavsen AS

Kapp- og gjær-sag

Ei kapp- og gjær-sag er ganske nyttig!

Nyttig!

Bordsaga

Ei bordsag er helt nødvendig. Ei elektrisk sirkelsag kan gjøre nytten i et nødstilfelle, men ikke alltid! Brukes for å skjære ut emner av større materialer, til kropp og hals. Gripebrett kan også skjæres på denne. Viktig at den har kuttedybde på minst 70 mm.

Viktig!

Loddebolt og multimeter

En god loddebolt er vesentlig! Ha en med ikke for stor spiss, gitarlodding er litt allround, med tynne ledninger og potmeter for det meste. For lodding bak på potmetere kreves det litt effekt, jeg synes denne lille Welleren på 40 watt er ok. Trinnløs regulering av temperaturen er greit, det kreves høyere varme på potmeterlokket enn det andre.

Og et multimeter er viktig! Brukes mest til å sjekke kontinuitet eller om det er kortsluttet! Greit for å sjekke pickups også!

Viktig!

Roteskuffene

Her er det mye som er kjekt å ha! Skruer og diverse gitardeler, elektronikk og komponenter. Det er mye småting som skal til i en gitar! I tillegg samler man fort pickups, mekanikk og plekterbrett og sånne ting i kasser som kan finnes overalt!

Viktig! Gjelder skruer, potmetere, kondensatorer… Og mye som bare er kjekt å ha!

Freseutsyr

Man trenger freseutstyr i forskjellige varianter! Fres i fresebord brukes til å frese ut kropper og halser, og for å runde av kantene. Håndholdt overfres er for diverse hulrom for pickups og halsfeste, og Dremelen for mindre fresing, som å felle inn elgen bl.a!

Viktig! Overfres er en må ha!

Diverse verktøy

Sirkelsaga og høvelen brukes for de litt grovere tingene, som å dele opp bordplater og å ordne litt på tykkelsen. Kontursaga brukes på finsaging, som figurer, plekterbrett og deksler. Ellers trenger man endel håndverktøy: Filer, tenger, avbitere, skrujern, hoggjern, hammer og diverse fastnøkler.

Nyttig! Det finnes håndverktøy som gjør jobben! Godt håndverktøy er viktig!

Boremaskin og båndsag

Båndsaga brukes mye, spesielt til å sage ut kropper. Også veldig fin til å sage ut maler i MDF. Søyleboremaskinen er uunnværlig! Brukes til å bore hull for alt som trenges på en gitar!

Viktig! Det blir ikke nøyaktig nok med en hånddrill f.eks, og båndsaga gjør livet mye enklere!

Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *