Effekt-pedaler

Her har jeg samlet veldig mye info og linker om effektpedaler generelt, og om mine spesielt.
Merker, typer og strøm.

Effektpedaler er noe alle gitarister kommer borti før eller senere. Noen håndterer dette på en avslappet måte, mens andre igjen havner på pedal-kjøret, og kan aldri få nok.. Må alltid ha mer, prøve noe annet, kjøpe og selge.. Dette er kanskje en sykdom, beskrevet som GAS (Gear Acquisition Syndrome)

Klon til 60000 kr
Klon til 60000 kr, dette er for spesielt interesserte…

Har også et blogg innlegg om KLON Centaur og dens etterligninger, her: KLON Centaur og alle dens kloner

Her har jeg skrevet litt om de effekt-pedalene jeg har for øyeblikket, og de jeg har hatt ca siden oktober 2021! Jeg har hatt en haug av pedaler, så kanskje jeg vil trekke fram noen som har gjort inntrykk, men som jeg ikke har lenger.

Jeg har etterhvert funnet noen pedal-produsenter som jeg liker bedre enn andre, men er nysgjerrig på alt! Lista under er vel mine favoritter. Litt morsomt at på den listen er det 2 danske produsenter og 1 finsk!

Linker til andre produsenter:

Noen av pedalene jeg har solgt savner jeg nå! Men selv om man liker pedalen blir den kanskje lite brukt. I den perioden jeg spillte i band ble det til at jeg holdt meg til det oppsettet jeg etterhvert fant ut var riktig for meg. Da ble mye solgt etterhvert……

Under her har jeg listet opp de som jeg virkelig savner nå…

  • Durham Electronics Crazy Horse. Den er Neil Young på boks, heftig distortion og fuzz. Unik lyd jeg ikke har funnet i andre pedaler.
  • Boss DD-7 Digital Delay. Denne kan gjøre alt man trenger av delay!

For å gjøre det litt enklere kan jeg heller legge ut denne, Best GuitarPedal Manufacturers 2024

Det er mye som kan sies om overdrive, om distortion og til og med om fuzz, anbefaler å lese gjennom dette for å få en oversikt! https://www.andertons.co.uk/guitar-overdrive-pedal-guide

Også finnes det mange andre typer pedaler, som delay, reverb, filter, wah, chorus, oktav, vibrato osv…… Boss har en fin pedaloversikt som anbefales. Både Vol 17 og Vol 20 kan lastes ned her, eller leses online.
https://cdn.roland.com/assets/media/pdf/BOSS_GuitarEffects_GuideBook_Vol17.pdf

https://static.roland.com/assets/media/pdf/guitar_effects_guidebook_vol_20.pdf

Boka under her kan lastes ned herfra. Den er på 117 sider med veldig mye info og historie om Boss pedaler og andre! Jeg tror den ble gitt ut ca 2001. Anbefales 👍

Bilde av The Boss Book

En annen oversikt finnes her: https://www.andertons.co.uk/beginner-guitar-pedal-guide

Linkene under kan være greie! Strymon og Boss er to giganter og leverer topp kvalitet pedaler. Strymons side forteller veldig mye om hvordan pedalene kan organiseres, og litt om tradisjonell tankegang om rekkefølgen pedalene kan settes i.

Men regel nr 1 er at det er egentlig ingen regler! Prøv alt, kanskje finner du plutselig gull!

Pedaltrain Pedalboard Planner
Bilde av Pedalboard Planner
Pedaltrain sin Pedalboard Planner
TempleBoard Planner
GuitarChalk Planner
Pedal Playground Planner

I det siste har det dukket opp mange små fabrikanter fra Kina, typisk at de har begynt som en ren kopi-fabrikk, og etterhvert har de utviklet sine egne design, til dels bra! Mooer f.eks er en av dem! Plakaten under sier jo sitt….

Hvilke pedaler Mooer er ‘inspirert’ av..
Boss beskrivelse av effekter
Boss sin Pedal Overview

Pedalen må ha strøm. De aller fleste bruker det vi kaller Boss standard, dvs regulert 9V DC, 2.1 mm plug, senter negativ. Boss kaller denne PSA. Det finnes gamle Boss powersupply som heter ACA, disse er uregulerte 9V DC adaptere. Forskjellen på disse to kan du lese om hos Stinkfoot. Mange pedaler kan drives av et 9V batteri, men de minste pedalene har ikke mulighet for batteri. Og det kan bli dyrt i lengden med batterier.. Noen pedaler trenger 12VDC, 12V AC eller 18V DC! Derfor finnes det flere alternativer!

Man må også tenke på og sjekke hvor mye strøm som strømforsyningen kan levere. Den må levere minst det som står angitt på pedalen. Har du flere pedaler er det bare å legge sammen. Normalt oppgitt i milliAmpere, mA. En vanlig overdrive trekker ca 5-30 mA, digitale modulasjonseffekter kanskje opptil 150 mA.

Svenske Stinkfoot har en oversikt over strømforbruk!

Har man bare noen få pedaler er en standard powersupply evt. med daisychain kabel helt ok. Har man flere pedaler trenger man fort en dedikert strømforsyning med flere utganger som kan levere strøm til mange, og også kunne levere f,eks 12V.. Noen strømforsyninger er isolerte, dvs at utgangene ikke påvirker hverandre, og disse er generelt effektive mot støy. Støy kommer fort hvis man har digitale pedaler og daisychain.
Selv har jeg to strømforsyninger med flere utganger, i tillegg til at jeg har noen standard Boss adaptere som brukes mest til test.
De jeg har er disse to:

  • Joyo Power Supply 2, 8 stk 9V DC, 1x12V DC og 1x18V DC utganger .Denne er ikke isolert, og lager noe støy med noen pedaler. Denne bruker jeg bare på test-brettet mitt.
  • T-Rex Fuel Tank Classic, 8 stk 9V DC og 1x12V DC samt 1x12V AC. Denne er heller ikke isolert, men den har jeg aldri opplevd støy med, anbefales! Jeg bruker den på hovedbrettet mitt.

https://www.andertons.co.uk/guitar-pedal-power-supply-guide
En fin guide til mysteriet pedal strømforsyning

I listen under er det bilder av MINE pedaler, noen velvalgte ord, og demovideoer funnet på nettet!

de pedalene som har liten rund trykkbryter har jeg satt på større knotter! Lettere å trykke på, også uten sko, og de er fargerike! De er bare tredd utenpå de originale knottene, og kan enkelt fjernes. Et typisk eBay produkt! (se bilde under av Mosky mini screamer..)
Pensjonerte pedaler som har vært på mine pedalbrett tidligere

Overdrive/Distortion/Fuzz

Her finner du alt som kan defineres som en vreng-pedal! Ikke noen overraskelse at det er i denne kategorien jeg har størst utvalg!

Jeg liker best å plassere drivepedalene med de lette boost / OD pedalene først, så etter hvor heftige de er! Da kan jeg booste distortion pedalene med en tubescreamer sak f.eks. Noen sier fuzz må først, men de fuzz-pedalene jeg har krever ikke det.

Boss Blues Driver

Boss Blues Driver BD-2 er etter min mening pedal nr.1 som må anskaffes av alle gitarister! Kan brukes til alt fra clean boost til crunchy blues og god gammeldags Marshall vreng! https://www.boss.info/global/products/bd-2/

https://youtu.be/w2A1YdFbsfc
Golden Horse

Mosky Golden Horse kostet meg ca 300 kr splitter ny, fra Kina. Det skal være en klon av den berømte KLON Centaur. Nå har aldri jeg prøvd den originale, så dere kan høre selv i videoen under! Men så langt er det vel anvendte kroner for en flott pedal! Og hvis du trenger en KLON Centaur men har et nogenlunde normalt budsjett kan du finne noen tips i denne artikkelen: Klon kloner til under en tusenlapp!

Super Overdrive

Boss Super Overdrive SD-1 er også en klassiker. Produsert fra 1981 og produseres vel fremdeles! Flittig brukt av de fleste heavyband på 80-tallet! https://www.boss.info/global/products/sd-1/

Tech 21 Mesa in a box

Tech 21 U.S.Steel er en ganske utrolig bra pedal! Den gjør sitt beste for å etterligne en Mesa Boogie Dual Rectifier, og det gjør den veldig bra. Og den kommer i en flott blikkboks!

BB Preamp

Xotic BB Preamp er som en hel gammel Fender forsterker, med mange muligheter. Creamy er et ord som passer godt. https://xotic.us/effects/bb-preamp/

Hjemmelagd pedal

Hjemmelaget kopi av MXR Distortion +. Kan brukes til alt fra lett blues overdrive til full rulle med distortion. Perfekt for 80-talls hardrock. Her er demo av originalen, min låter skrekkelig likt!

Metal Zone

Boss MT-2 Metal Zone er en elsket og hatet distortionpedal! Bruk tid til å justere den så blir den absolutt bra! En av mine favorittpedaler! Noen foretrekker å sette den i effektsløyfa på forsterkeren, verd å prøve kanskje!Finnes mange demoer der ute, noen gode og noen skrekkelige! Han under her trenger nok å lære seg å skru den til! Den har parametrisk EQ som gjør dramatiske utslag på hvordan den låter. https://www.boss.info/global/products/mt-2/

Donner Morpher

Donner Morpher er en rimelig og vellydende distortion pedal. Det sies at den er en klone av den mye dyrere og anerkjente Suhr Riot. Jeg har ikke en Riot så hva vet jeg! Men det jeg vet er at Morpher låter veldig bra!

Green Russian muff

Russian Green Big Muff Pi er en reissue av den berømte russiske Big Muff. Her er det fuzz i bøtter og spann, i en fin liten militærgrønn boks. Dette er Comfortably Numb pedalen! Den har en veldig bra respons i bassen, derfor også perfekt for bruk med bass! Jeg har hatt flere forskjellige Big Muffer, og jeg tror dette er den jeg liker aller best! https://www.ehx.com/products/green-russian-big-muff-pi/

Modulasjons og tone-shift effekter

Chorus, oktaver, Wah, pitch shift f.eks

Viscous Vibe

TC Electronic Viscous Vibe har jeg akkurat fått i hus, men har fått prøvd den litt! Dette er en Chorus / Vibrato pedal, med mulighet for såkalt TonePrint, dvs man kan laste inn ferdiglagde lyder for den, eller lage selv. Så langt høres den veldig fin ut, både dhorus og vibe. Det er nok Vibe jeg vil bruke mest. Tror at denne må plasseres etter drive pedaler før amp.

wah pedal fra Ibanez

Ibanez WD7 Junior er en wah pedal med et par justeringsmuligheter: Auto On/Off, dvs det er ingen bryter som må trykkes ned for å slå på og av wah effekten, og den har også en Level innstilling. Personlig liker jeg denne typen bedre enn f.eks CryBaby der du må tråkke den hardt i bunn for å slå på og av. Plassert som første pedal i kjeden.

Delay effekter

Ekko, reverb, eller som noen sier: Acoustic Dimensions. Jeg har sjelden hatt bruk for en Reverb pedal siden jeg nesten alltid har hatt forsterkere med innebygd reverb.

Replica delaypedal

T-Rex Replica er en klassisk kvalitetspedal fra våre danske venner. Denne har alt en delaypedal trenger. Har den i FX-loop.

Red Repeat

Carl Martin Red Repeat er en klassisk digital delay. Ingen tap-tempo, men låter helt ok og er enkel å stille inn. Dette er en digital delay som låter like varmt og fint som en analog! Litt stor pedal som tar mye plass på pedalbrettet. Har den i FX-loop.

https://youtu.be/g3T7oCkqUkw

Tunere/switcher og annet

Tunere, amp-kontroll, volum f.eks.

Tuner TU-3S

Boss TU-3s er en versjon av Boss sin anerkjente pedaltuner som er ment for å alltid stå på, på et pedalbrett! Den har ikke batteri og ingen bryter for å slå den av. En tuner er noe alle må ha, om det er en slik i pedalform eller en du klipser på headstock. Har den koblet til tuner out på volumpedalen.

https://youtu.be/u9K9PLm2sf0

Multi-effekt enheter

Forskjellige alt-i-ett bokser. Disse kan kobles til en vanlig gitarforsterker, eller rett i et miksebord, eller brukes med hodetelefoner. Ofte litt kompliserte å stille inn…. Men de har som regel alle tenkelige effekter og er fine for å eksperimentere!

ZOOM G3X multieffekt

ZOOM G3X er multieffekten jeg har nå! En enkel sak, men haugevis av effekter og amp simuleringer, tuner og trommemaskin! Og en looper også! Duger godt, og jkoblet til PA låter den veldig bra!

Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *