Effekt-pedaler

Her har jeg samlet veldig mye info og linker om effektpedaler generelt, og om mine spesielt.
Merker, typer og strøm.

Effektpedaler er noe alle gitarister kommer borti før eller senere. Noen håndterer dette på en avslappet måte, mens andre igjen havner på pedal-kjøret, og kan aldri få nok.. Må alltid ha mer, prøve noe annet, kjøpe og selge.. Dette er kanskje en sykdom, beskrevet som GAS (Gear Acquisition Syndrome)

Her har jeg skrevet litt om de effekt-pedalene jeg har for øyeblikket, og de jeg har hatt ca siden oktober 2021! Jeg har hatt en haug av pedaler, så kanskje jeg vil trekke fram noen som har gjort inntrykk, men som jeg ikke har lenger.

Jeg har etterhvert funnet noen pedal-produsenter som jeg liker bedre enn andre, men er nysgjerrig på alt! Lista under er vel mine favoritter. Litt morsomt at på den listen er det 2 danske produsenter og 1 finsk!

Linker til andre produsenter:

For å gjøre det litt enklere kan jeg heller legge ut denne, 20 Best GuitarPedal Manufacturers 2021

Det er mye som kan sies om overdrive, om distortion og til og med om fuzz, anbefaler å lese gjennom dette for å få en oversikt! https://www.andertons.co.uk/guitar-overdrive-pedal-guide

Også finnes det mange andre typer pedaler, som delay, reverb, filter, wah, chorus, oktav, vibrato osv…… Boss har en fin pedaloversikt som anbefales. Kan lastes ned her, eller leses online. https://cdn.roland.com/assets/media/pdf/BOSS_GuitarEffects_GuideBook_Vol17.pdf

En annen oversikt finnes her: https://www.andertons.co.uk/beginner-guitar-pedal-guide

Linkene under kan være greie! Strymon og Boss er to giganter og leverer topp kvalitet pedaler. Strymons side forteller veldig mye om hvordan pedalene kan organiseres, og litt om tradisjonell tankegangen rekkefølgen.

Men regel nr 1 er at det er egentlig ingen regler! Prøv alt, kanskje finner du plutselig gull!

I det siste har det dukket opp mange små fabrikanter fra Kina, typisk at de har begynt som en ren kopi-fabrikk, og etterhvert har de utviklet sine egne design, til dels bra! Mooer f.eks er en av dem! Plakaten under sier jo sitt….

Hvilke pedaler Mooer er ‘inspirert’ av..
Boss beskrivelse av effekter
Boss sin Pedal Overview

Pedalen må ha strøm. De aller fleste bruker det vi kaller Boss standard, dvs 9V DC, 2.1 mm plug, senter negativ. Mange kan drives av et 9V batteri, de minste pedalene har ikke mulighet for batteri. Og det kan bli dyrt i lengden med batterier.. Noen pedaler trenger 12VDC, 12V AC eller 18V DC! Derfor finnes det flere alternativer!

Man må også tenke på og sjekke hvor mye strøm som strømforsyningen kan levere. Den må levere minst det som står angitt på pedalen. Har du flere pedaler er det bare å legge sammen. Normalt oppgitt i milliAmpere, mA. En vanlig overdrive trekker ca 5-30 mA, digitale modulasjonseffekter kanskje opptil 150 mA.

Svenske Stinkfoot har en oversikt over strømforbruk!

Har man bare noen få pedaler er en standard powersupply evt. med daisychain kabel helt ok. Har man flere pedaler trenger man fort en dedikert strømforsyning med flere utganger som kan levere strøm til mange, og også kunne levere f,eks 12V.. Noen strømforsyninger er isolerte, dvs at utgangene ikke påvirker hverandre, og disse er generelt effektive mot støy. Støy kommer fort hvis man har digitale pedaler og daisychain.
Selv har jeg to strømforsyninger med flere utganger, i tillegg til at jeg har noen standard Boss adaptere som brukes mest til test.
De jeg har er disse to:

  • Joyo Power Supply 2, 8 stk 9V DC, 1x12V DC og 1x18V DC utganger .Denne er ikke isolert, og lager noe støy med noen pedaler. Denne bruker jeg bare på test-brettet mitt.
  • T-Rex Fuel Tank Classic, 8 stk 9V DC og 1x12V DC samt 1x12V AC. Denne er heller ikke isolert, men den har jeg aldri opplevd støy med, anbefales! Jeg bruker den på hovedbrettet mitt.

https://www.andertons.co.uk/guitar-pedal-power-supply-guide
En fin guide til mysteriet pedal strømforsyning

I listen under er det bilder av mine pedaler, noen velvalgte ord, og demovideoer funnet på nettet!

Overdrive/Distortion/Fuzz

Her finner du alt som kan defineres som en vreng-pedal!

Boss Blues Driver

Boss Blues Driver BD-2 er etter min mening pedal nr.1 som må anskaffes av alle gitarister! Kan brukes til alt fra clean boost til crunchy blues og god gammeldags Marshall vreng!

BB Preamp

Xotic BB Preamp er som en hel gammel Fender forsterker, med mange muligheter. Creamy er et ord som passer godt.

Hjemmelagd pedal

Hjemmelaget kopi av MXR Distortion +. Kan brukes til alt fra lett blues overdrive til full rulle med distortion. Perfekt for 80-talls hardrock. Her er demo av originalen, min låter skrekkelig likt!

Black Rat

Mosky Black Rat er en kopi av den berømte Proco Rat fuzzpedalen. Video under forteller det meste! Koster ca 300 kr ny, det er under en fjerdedel av en original eller tilsvarende.

Mini Screamer

Mosky Mini Screamer er en kopi av den pedalen alle skal ha, Ibanez TubeScreamer. Koster omtrent det samme som Rat’en over!

Super Overdrive

Boss Super Overdrive SD-1 er også en klassiker. Produsert fra 1981 og produseres vel fremdeles! Flittig brukt av de fleste heavyband på 80-tallet!

Metal pedal

Tom’sline AMD-1 Metal er en for meg helt ukjent distortion pedal. Etter en kort test synes jeg den ligner mye på en tradisjonell overdrive, som Boss SD-1 f.eks. Ikke så mye metall her, men ok for meg! Flott boks da, fint lakkert!

Metal Zone

Boss MT-2 Metal Zone er en elsket og hatet distortionpedal! Bruk tid til å justere den så blir den absolutt bra! En av mine favorittpedaler! Noen foretrekker å sette den i effektsløyfa på forsterkeren, verd å prøve kanskje!Finnes mange demoer der ute, noen gode og noen skrekkelige!

Modulasjons og tone-shift effekter

Chorus, oktaver, pitch shift f.eks

Grafisk eq

Behringer Graphic Equalizer EQ700 er en kopi av Boss GE-7. Fin å sette i FX-loopen for å justere lyden. Kan også brukes som en clean-boost pedal. Denne er billig og funker fint, iallfall om den får stå i ro, den er bygd i plast.

Delay effekter

Ekko, reverb, eller som noen sier: Acoustic Dimensions. Jeg har aldri hatt en Reverb pedal, siden jeg alltid har hatt forsterkere med innebygd reverb.

Replica delaypedal

T-Rex Replica er en klassisk kvalitetspedal fra våre danske venner. Denne har alt en delaypedal trenger.

En gammel Behringer pedal

Jeg trengte egentlig en delaypedal til Bugera ampen min, den har ingen andre effekter enn innebygget reverb. Kom over to gamle tyskerne! Behringer er omdiskutert, men etter min mening er delay og modulasjonseffekter helt på høyde med de som de kopierer! Boksen er nok ikke så pålitelig, den er av plast. Men om de brukes pent hjemme i kjelleren går det nok bra. Så er det prisen da, disse koster ca 250 kroner nye fra butikken, under en femdel av ‘originalen’. Originalen er jo Boss. Denne kjøpte jeg brukt, 50 kroner!

Tunere/switcher og annet

Tunere, amp-kontroll, volum f.eks.

Tuner TU-3S

Boss TU-3s er en versjon av Boss sin anerkjente pedaltuner som er ment for å alltid stå på, på et pedalbrett! Den har ikke batteri og ingen bryter for å slå den av. En tuner er noe alle må ha, om det er en slik i pedalform eller en du klipser på headstock.

Multi-effekt enheter

Forskjellige alt-i-ett bokser. Disse kan kobles til en vanlig gitarforsterker, eller rett i et miksebord, eller brukes med hodetelefoner. Ofte litt kompliserte å stille inn….

Nytt brett

Boss GT-100 er en av de nyeste i GT serien til Boss. Dette er svært avansert og har et vilt antall effekter og amper inkludert. Dette er ganske spesielt med at du kan kjøre to amper i parallell bl.a. Mye gøy, og låter veldig bra rett i PA, om man klarer å sette det opp som man vil! Ulempen er ufattelig mange menyvalg og parametere, fort gjort å ramle av lasset! Jeg hadde en slik før, men solgte den. Og vipps så har jeg fått en i hus igjen! Måtte bare sette på et par knotter….

Mooer multieffekt GE150

Mooer GE150 Denne har jeg ikke fått prøvd så mye enda, men inneholder alt man kan ønske av effekter og forsterkermodeller. I tillegg er den en looper og en trommemaskin. Kan også kobles til pc for enkle opptak. Hos meg er den koblet rett i miksepulten og ut i PA høyttalere.

Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *