8-strengs Lap-steel

Jeg har påtatt meg å lage en 8-strengs lap-steel gitar! Morsomt prosjekt. Han som skal ha gitaren har kjøpt inn alt av deler, samt stått for design. Jeg har bistått med design samt skaffet til veie en solid planke av bjørk. I utgangspunktet ønsker vi å lage noe som ligner på den på bildet under. Vår blir noe lenger, pga lenger skala og pga benderen som kommer bak broa.

Ideen til lap-steel
Ideen til lap-steel, funnet på nett

Spesifikasjoner så langt er som dette:

  • Gibson skalalengde, 24 3/4 tommer
  • 8 strenger
  • B og G bender
  • Lace Alumitone pickup, spesielt laget for steel-giar
  • Coilsplit på pickup
  • Felles volum og tone-kontroll

30. januar 2023: Helt ferdig nå, Audun valgte å montere benderen selv senere, han ville skaffe noen nye strenger først! Vi er stort sett fornøyd, selv om den ikke ble helt som planlagt, og den har jo sine kosmetiske feil.. Men den låt veldig fint, kanskje det ikke høres så godt på mobilvideo og Kirk Hammet 10 watt forsterker!

Men uansett så har det vært et morsomt og lærerikt prosjekt! Jeg er kjempefornøyd med at den ble så spillbar og låter så fint som den gjorde. Det må sies at Audun har brukt skikkelig kvalitetsdeler i alt av hardware.


28. januar 2023: Etter lang tørketid på oljingen er jeg nå i gang med å montere hardware. String-tray er på plass, og nut og bro likeså. Har montert jack og potmetere, samt switch for coilsplit. Alt ble i grunnen montert i kveld, nå er det lodding som gjenstår! Lave Alumitone pickupen er montert så det er bare de anbefalte 4 mm opp til strengene. Men det kan selvfølgelig justeres om nødvendig.


I gang med blank olje

Flere strøk med blank nå. Skal våtsliåes når den er tørr, så skal det en siste påføring med blank. Det tar nok 3 dager med hele oljeprosessen.

2 strøk UVR

2 strøk med UVR ser slik ut. Tenker den er passe mørk, så etter dette skal det på en haug av strøk med Benar blank. Og her ser vi tydelig at det er veldig vanskelig med en fargeprøve på en liten kloss…. Som på bildet under her.

Tenkte å gå for denne fargen. Det er Benar UVR på den lille trebiten…. Det er mulig å legge et strøk til for å få den noe mørkere. Også avslutte med en haug av strøk med Benar Blank. Da blir det en hard og blank overflate.


9. januar 2023: Da ble det en vanlig rund kant på toppen. Og gripebrettet er limt med Gorilla-lim og satt i press. Har aldri brukt dette limet før, håper det blir ok…


8. januar 2023: Etter mye tankevirksomhet har jeg funnet ut at jeg ikke får til å lage toppen som planlagt. Klarer nok ikke å frese i forskjellige nivåer… Så da kommer jeg til å runde av på en eller annen måte! Men dekselet til kontrollrommet er klart, og jeg har boret alle nødvendige hull for ledninger og for jackplugg. Jeg valgte en standard tele-type jackplugg, det vil nok se penest ut på denne.


11. desember 22: Har frest ut til pickup og til kontrollrommet bak. Litt uheldig med fresen, den knakk av og laget et hull i kroppen, i det tynneste i kontrollrommet. Jeg tror jeg skal klare å fikse det med å felle inn ei lita bjørkeplate..


5. desember 22: I dag har jeg montert broa og satt på de to ytterste strengene, og hørt akustisk lyd! Har målt alle veier for rett plassering av broa og pickupen. Og funnet ut at pickupen må senkes 12-13 mm ned i kroppen. Da blir det ca 4 mm mellom pickup og undersiden av strengene. Jeg har også laget en fresemal i MDF for den lange pickupen. Den har samme bredde som en 6-strengs humbucker, så jeg brukte malen for en slik i to omganger for å lage denne.


4. desember 22: Har finfrest hullet for stemmeskruene, nå kom det på plass! Har lagt ut alle delene nå for å bestemme plassering! Det eneste som er sikkert er hvor gripebrett, nut og bridge skal stå.


2. desember 22: Jeg hadde en operasjon i hånda, og dermed har det blitt en lang pause med denne, men er i gang igjen. Jeg har kjørt den gjennom en tykkelseshøvel for å få helt rett bakside. Deretter kjørte jeg den over fresebordet for å lage en rund kant, fremdeles på baksiden.

Oversiden er også i gang. Det skal brukes et ‘strengetrau’ fra Kluson med 8 tunere på. Dette skal felles ned i headstock og det måtte freses ut. Etter endel tegninglaget jeg en fresemal i MDF. Først brukte jeg kvistbor for å fjerne så mye tre som mulig for å lette fresejobben. Til slutt ble det frest langs kanten og ned til riktig dybde. Trauet passer fint, men det må fremdeles freses ut slik at stemmeskruene får plass. Det blir neste økt!


Vi har samlet sammen mesteparten av hardware og lagt det ut på emnet som skal bli gitaren. Gripebrettet (som egentlig bare er til pynt…) har jeg forkortet, det er 27 bånd på det nå. Bjørka har jeg skaffet fra spikke-klubben i regi av Ymse Håndverk. (det er en Facebook link…)


Jeg har saget ut kroppen etter tegningen vi laget, og nå er det pussing på gang!

Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *