Elg Iceman

Ibanez Iceman er en gitar med et noe spesielt utseende. Iceman ble introdusert i 1975 og produseres fremdeles. Den er kanskje mest kjent som gitaren til Paul Stanley i KISS. Steve Miller i Steve Miller Band brukte den også! Wikipedia artikkel her!

Takk til Trond Kvale som ga meg ideen om å lage en kopi av Ibanez Iceman, han er sikkert Kiss-fan.. Det blir nok til at vi lager en hver! Han sendte meg en pdf fil med 6 sider, så det ble litt klipp og lim! Målene ble ganske riktige tror jeg! Litt kluss med et av arkene. ble noe tull med senterlinja der.. Men jeg tror jeg fikk trikset det til. Dette tror jeg blir overkommelig, det blir bare litt vanskelig å bestemme seg for om det skal være Floyd Rose eller fast bro.. Time will show! Det er forskjellige versjoner av Iceman, med 22 / 24 bånd, fast bro / Floyd, forskjellig skalalengde og kontroller design. De fleste har dog master volum, master tone og en 3-veis pickup switch. Alle har 2 humbuckere, farge varierer! Og fargekombinasjonen svart og grå burst ser jo skrekkelig tøff ut!

Denne blir så selvlaget som det er mulig å få den! Lager kropp, deksler, hals og gripebrett selv. Må nok kjøpe metalldelene da…. Full spesifikasjon av en Iceman med fast bro er her: Specs Noen umiddelbare utfordringer: Den skal ha binding rundt det hele, kropp og hals… Headstock har en kraftig vinkel i forhold til halsen..


Har nok bestemt meg for å gå for fast bro på denne, så den skal bli veldig lik den på første bilde over her.. Jeg tenker å bruke furubordet igjen til å lage kroppen av. Det er 43 mm tykt, og det tror jeg blir helt passe for denne gitaren. Den er stor, så da blir den kanskje ikke så sykt tung! Mønsteret er tegnet over på furuplanken som skal brukes. Jeg følte at det var noe feil i proporsjonene et sted… så jeg har laget den 2 cm kortere enn papirene viste. Mener at den ble noe riktigere nå! Den er grovsaget på båndsaga, men trenger endel pussing og finjustering. Måtte bare se hvordan den kan bli med en hals på!


Det må pusses mye! Er det ikke godt nok synes det godt etter lakkering. Furu er et ganske mykt treslag, og det er enkelt å pusse, også enkelt å pusse for mye…. Jeg bruker først spindelpusseren på drillen. Den tar godt, og jeg har forskjellige størrelser. Store på rette flater og de små i krinkler og kroker. Etter spindelen er det sandpapir på pussekloss og for hånd, helt til jeg er fornøyd.. Og det beste verktøyet for å bedømmepussingen er øyne og hender! Man kjenner fort om det er noe feil når man stryker hånda over kantene!


Har nå frest litt! Halslomma er laget etter Stratocaster mal, regner med at halsen treffer kroppen på 17. bånd! Hull for to humbuckere er det også blitt, 25 mm dype. Jeg bruker akryl maler fra StewMac for for hals og pickups. Dyre, men verdt hver cent! På baksiden er det frest ut for kontrollrom, med plass til potmetere, og et hull for pickup switchen. Brukte et 35 mm kvistbor for hullet til switchen. Har spart ca 3 mm ved slik at potmeter og switch monters rett i kroppen, ikke noe plekterbrett på denne. Jeg laget deksel til disse av ei eikeplate jeg høvlet ned. Også har jeg boret hull for ledninger! Mangler hull for jording ut til broa, det får komme etterhvert! Og ikke minst, jeg har frest ut for elgen!


Nå holder jeg på med halsen. Jeg måtte lime på litt ekstra vinger på headstock pga bredden den skal ha. Har boret 10 mm hull for stemmeskruene. Så skar jeg til halsen på båndsaga, deretter er det gammeldags verktøy som høvel og rasper som gjelder. Denne halsen ble veldig slank, eller rask, som Ibanez sier… Det er en liten ‘bulk’ i halsen, men jeg tør ikke pusse mer for da går jeg rett gjennom til trussrod kanalen som ligger ganske nærme. Trussroden jeg bruker har 1/4″ mutter for justering, derfor måtte jeg lage åpningen ganske stor så jeg kommer inn med en pipe. Det neste er å lime på gripebrettet. Legger maskeringstape over trussroden for å ikke få den full av lim, bruker vanlig trelim og så mange tvinger jeg får plass til! Må tørke noen timer. Dersom det blir noen små mellomrom mellom halsen og gripebrettet, på kantene, så fyller jeg i med plastisk tre før jeg finskjærer gripebrettet.


Lakkeringen ble ikke helt vellykket…

Det var mye styr med lakkering denne gangen! Men det som gikk bra var halsen! Jeg satte på dot inlays, 6 mm pearloid. Borer bare et ca 1 mm flatt hull og limer dotten med trelim. Pusser jevnt etterpå. Oljet gripebrettet og satte i bånd. Den ser ok ut. Trenger en tommemål pipe for å justere trussroden før jeg sjekker båndhøyder.

Kroppen ble grunnet, og lakkert svart bak, sølvfarget foran, og med en burst på framsiden. Så ganske ok ut, bilde 2 over. Så klarlakk… Det viste seg at den svarte lakken ikke var Biltema sin, som de andre, og dermed ble det reaksjoner og alt kokte sammen til en grå masse…

Så den ble lakkert om igjen, ikke fullt så heldig med bursten denne gangen.. Droppet klarlakken, den skal bare poleres etterhvert.


Jeg valgte å sette på åpne rød humbuckere på denne! Ellers er det svart hardware. Jackplata var krom, men er blitt lakkert svart nå. Koblingsskjemaet er det aller enkleste for dette oppsettet, 2 humbuckers, 2 volum, 1 tone og 3-veis toggle-switch. Mulig jeg legger på en coilsplit på neck pickup….


Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *