DIY Fretbender

Eller båndbøyer på norsk! Før båndene monteres på gitarhalsen må de bøyes til samme radius som gripebrettet har. Hvis man ikke gjør dette vil båndet ikke gå helt ned i kantene, eller det vil sprette opp etter kort tid.

Fretbender fra StewMac

StewMac har sin berømte Fretbender som de selger for 158 dollar… Det blir jo fort over 2000 kroner inkludert mva og frakt.. Sikkert knallgod, men er den verd pengene?

Så jeg tenkte å lage min egen! Den trenger ikke se så fancy ut, jeg trenger ikke sveiv.. Bånda kan jeg dra gjennom bøyeren. Men den må være justerbar så jeg kan bøye bånd til alle mulige radier. Og til slutt så må den være snill med bånda, ikke skrape de opp på noe vis.
Så her kommer litt etter litt, først deler!
Kulelager til skateboard

På MX Sport har jeg funnet disse kulelagerne, en haug for 99 kroner + 99 kr i frakt. Laget til skateboard eller inline skøyter.. Er sikker på at jeg kan bruke de på Benderen. Venter de i postkassa ganske snart! Har ikke mer enda! Pris 198 kr for 16 lager, og jeg skal bruke bare 6. Biltema selger lager for 49 kr stykket…

Plankebit skal bli benderen

Denne gamle plankebiten fra det gamle gjerdet skal bli skjelettet til Benderen! Og den kan festes i høvelbenken slik når den skal brukes. Pris 0 kr

Det som trengs av deler

Kulelagerne kom i posten i dag, og etter et kjapt søk i roteskuffene mine hadde jeg funnet bolter, skiver og muttere som trengtes. Pris på delene setter jeg til 0 kr. Hadde muligens kostet 25 kroner om jeg måtte ut å handle!

Første versjon av Fretbender ferdig

10 minutters arbeid i lunchen ga dette resultatet! Første lengde med fretwire er bøyd og passer til 12″ radius på gripebrettet! Den funker, men er nok ikke så enkel og lettvinn i bruk som StewMac sin. Men likevel, for en tiendedel av prisen er jeg fornøyd! Og denne kan modifiseres etterhvert om jeg kommer på forbedringer!

Ser allerede at jeg kanskje skulle hatt et større hjul på oversiden… Og en litt enklere måte å justere radius på, kanskje noe så enkelt som en vingemutter i stedet for en mutter jeg trenger en 13mm fastnøkkel for å justere på…

Ferdig modifisert og grønn

Har modifisert litt nå. Har byttet ut planken, og sprayet den grønn.. Og har satt på et større kulelager på toppen. Og ikke minst, den er gjort lett justerbar! Boret hull i bolten og gjenget den opp til 5 mm gjenger. Kunne da bruke den skruen jeg hadde for å enkelt justere det øvre hjulet opp og ned. Den skruen måtte festes slik at ikke hele greia flyttet på deg, derfor de to låsestykkene på toppen. De er strammet sånn passe så jeg fremdeles lett kan skru for å justere bånd-radiusen. Prisen har økt til 296 kr nå, pga to kulelager fra Biltema. Men jeg har 12 lager til overs nå…

Jeg har nå brukt den til å bøye bånd til “Telecaster fra bunnen av” prosjektet mitt. 12″ radius ble veldig bra. Det gjelder bare å begynne forsiktig, ikke bøye for mye med en gang! Bøy, test mot halsen, bøy igjen og test igjen…. Hvis det først er bøyd for mye er det så godt som umulig å bøye tilbake!
Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *