Lage gripebrett

Nå har jeg ei bordsag med nytt blad! Så nå skal jeg lage flere gripebrett!

Jeg ville forsøke å lage et gripebrett selv, med mine begrensete verktøyressurser! Siden dette egentlig bare er en test, i beste fall en prototype, så tok jeg en granplanke jeg hadde liggende. Vet at det er ganske mykt, men jeg tror ikke det gjør noe. Gripebrettet skal være ca 7 mm tykt, min planke var 15… Så jeg markerte 7 mm rundt hele og høvlet med elektrisk høvel. Til slutt brukte jeg en radius pussekloss fra StewMac for å få 12″ radius over det hele, på oversiden! Skulle gjerne hatt en tykkelseshøvel for å høvle denne…. Og aller helst en bordsag (sirkelsag) så jeg hadde sluppet å høvle..

Jeg brukte et ferdig kjøpt gripebrett som jeg brukte til å ta mål av. Nå har jeg markert for oversadel og bånd. Jeg vil prøve FatMax saga til å lage spor til bånda. Det er en såkallt japansag, mener den skjærer best når man drar den til seg, test vil vise om det stemmer! Dette gripebrettet har standard Fender skala, passer til Stratocaster og Telecaster, med opptil 24 bånd.

Testet med bånd

Jeg prøvde å sage spor med japansaga, på bånd 23 og 24, de skal nok sages bort uansett… Det gikk skrekkelig dårlig! Vanskelig å få rett, og sporene ble altfor brede. Men kontursaga reddet meg igjen! Satte gripebrettet på høykant og skar forsiktig med saga på lav hastighet. Det fungerte veldig bra, rett, raskt og smalt! Banket i noen ferdigbøyde 12″ bånd, og det ble veldig bra! Men gripebrettet skal jo behandles, limes på halsen og skjæres til før bånda skal på! Så det får komme senere, suksess så langt!

Jeg hadde også et par biter med eik. Jeg splittet de på ei bordsag til ca 8 mm tykkelse. 8 mm viser seg å være helt perfekt, iallfall på et 12″ radius gripebrett. Så det ble 4 nye emner, har til 6 gripebrett nå! Bør holde en stund.. Jeg liker best 12″ radius på gripebrettet, så derfor går jeg for det på alle sammen. Radius Sanding Block fra StewMac er perfekt til å lage toppen med riktig radius. Brukes med selvklebende sandpapir, eller dobbeltsidig tape. Jeg har ikke finere papir enn 120 her, så det tar tid! 60 eller 80 hadde vært fint å begynne med! Nå skal alle etterhvert få riktig form, så venter jeg til det skal brukes før jeg markerer for bånd, og skjærer spor til bånd. Det er skalalengden som bestemmer avstanden mellom bånda. Kan bruke StewMac sin fret-calculator for å få det riktig!

Jeg setter noen blyantstreker tvers over så vet jeg at jeg må pusse til strekene er borte over det hele.. Bildene over viser det samme stykket, det er noen timers pussing på nummer to.. Dette skal brukes på en gitar med Fender-skala, så jeg markerer 24 bånd, kopiert fra en Telecaster hals. De to siste bånda er lagt til ved hjelp av fret kalkulatoren. Pussing av gripebrett er en fin jobb på en regnværsdag…

Bruker kontursaga for å sage ut fret-slots, eller spor til bånda. Må tas forsiktig, her er det øyemål som gjelder.. Da har jeg totalt 5 gripebrett ferdig, venter med å sage fret-slots til de skal brukes på de som bare er ferdig rundet og pusset!

Del dette:
 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *