Teknisk-Justeringer

Justering av halsen, trussrod

Justering av halsen innebærer å få den rette buen på halsen. Draget fra strengene er ganske hardt, og det vil bøye halsen til en konkav bue. Trussroden er en metallstang (eller to!) som ligger inni halsen, under gripebrettet, og er der for å motvirke draget fra strengene. Halsen skal være ørlite buet oppover, dvs lavest på midten, som nederst på det fjerde bildet. Jeg setter en capo i hver ende for å få strengene nedpå over hele halsen. Eller capo på første bånd og en finger på strengen i øverste bånd. Ved båndet midt mellom de to nedklemte punktene skal det da være et ørlite mellomrom, max 1 mm! Fender sier 0.25 mm. Er det ikke noe mellomrom må trussrod slakkes, er det for stort mellomrom må den strammes. Det er avstanden fra strengen til toppen av selve metallbåndet som skal sjekkes altså.

Normalt finner vi en skrue for å justere oppe ved hodet, kanskje under et deksel. LP type gitarer har normelt et deksel, strat og tele har vanligvis ikke. Noen har justeringen på hælen av halsen, og da må ofte halsen av for justering. Det finnes flere patenter! Vær nøye med å bruke riktig verktøy! US gitarer har mål i tommer, japanske og andre har mm mål. Normalen er at det skal brukes unbrako/hex/sekskant nøkkel, en sjelden gang er det bruk for et stjerne skrujern. Det kan være lurt å slakke 3. og 4. streng ved justering. Ikke juster mye, max en halv omdreing om gangen. Stem opp gitaren og vent en times tid før du sjekker og evt. justerer igjen.

Om du slakker for mye kan du risikere at trussroden kommer ut av gjengene, og det kan være veldig problematisk å fikse!

Når må dette justeres da? Dersom du plutselig stemmer gitaren ned, eller endrer stemming generelt, kan det være nødvendig. Også hvis du endrer strengetykkelsen.

Etter denne justeringen bør du også sjekke strengehøyden, og intoneringen.


Justering av strengehøyde

Strengehøyden, eller action på engelsk, er viktig for spillefølelsen, og rent teknisk viktig for å unngå buzz eller falske toner pga for mye trykk på strengen. Det er vanlig å måle høyden på 12. bånd. Men hva er rett høyde da? Fabrikanten har sine anbefalinger, men det er ganske individuelt hva man foretrekker, om man spiller hardt (høy action) eller mer forsiktig (lav action).

En side med mye god info om dette er Stringjoy.com

For electric guitars, in our opinion, a good default string height at the 12th fret is typically about 6/64th of an inch (2.38mm) on the bass side and 4/64th of an inch (1.59mm) on the treble side.

For acoustic guitars, our recommendation bumps up to 7/64th of an inch (2.78mm) on the bass side and 5/64th of an inch (1.98mm) on the treble side.

stringjoy.com

Men så er det forskjellige måter å justere på.. Det vanligste er å justere på broa, eller sadlene. Vi kan grovt skille mellom Gibson style og Fender style. Gibson style er som regel Tune-o-matic bro der man justerer alle strengene samtidig, med en skrue i hver ende av broa. Fender style har normalt 3 eller 6 individuelle justeringer på sadlene. Igjen viktig å bruke rett verktøy, det er små hex skruer, og igjen må man skille mellom US modeller med tommer, og alle andre med mm! Under er det markert med pil hvordan de forskjellige løsningene for justering er.

Jaguar broa justeres som en Tune-o-matic, men med nedsenket unbrako i hver ende av broa.

Nut

Av og til er vi nødt til å justere på nut (oppe ved headstock) Man kan shimse den (legge noe under), pusse ned undersiden, eller file sporene dypere. Spesielle filer anbefales!


Justering av intonasjon

Intonasjon betyr at strengen holder riktig pitch (tone) over hele strengelengden, og kan normalt justeres for hver streng. Unntak er eldre telecaster broer og såkallte wraparound broer. Unntakene hopper jeg glatt over her! Dette bør sjekkes etter strengeskift.

Prinsippet for å sjekke intonasjon er slik: stem åpen streng til rett pitch. trykk inn på 12. bånd (en oktav opp) og sjekk pitchen der. Den skal være lik som ved åpen streng. Hvis den er lavere betyr det at strengen er for lang, høyere pitch betyr for kort streng. Og strengelengden kan justeres noe på broa. Pilene på bildene under viser hvor! Normalt er det en skrue pr. sadel/streng i bakkant av broa. Ved å skru på skruen flyttes sadelen opp eller ned, gjør dette til riktig pitch er oppnådd.

Altså: Stem, sjekk i 12. bånd, slakk strengen, juster, og repeter til du er fornøyd! Gitarens natur gjør at perfekt pitch i alle bånd ikke er mulig, så ved å intonere i 12. bånd får man et resultat som i gjennomsnitt er veldig bra!

Dersom det ikke er mer å justere på, dvs at du skrur til bunns, da kan du klare litt til ved å snu sadlene på Tune-o-maticen, og ved å fjerne fjæren rundt skruen, eller sette inn kortere fjær på Fender style

Og det er alltid smart å ta seg tid til å slakke strengene før justering, iallfall når strengen forlenges


Litt om nylonstrenger

Det første bildet viser en headstock med stemmeskruer typisk beregnet for nylonstrenger. Her er ikke strengene spesielt fint satt på…..
Bilde 2 viser hvordan strengene kyttes.
Bilde 3 og 4 viser hvordan det vil gå med broa når man har stålstrenger på en gitar ment for nylonstrenger. Stålstrenger har et mye kraftigere drag, og det fører til at broa dras fremover og delvis deformerer lokket på gitaren. Til slutt ryker alt tvert av og fører til en umulig reparasjon.

Bytte nylonstrenger på en klassisk gitar (tatt fra en artikkel på Wikipedia):
  1. Slipp strengespennet ved hjelp av stemmeskruen, og ta den ut av akslingen.
  2. Løsne knuten eller løkken (alt etter metoden strengen er festet med) i broen, og fjern strengen.
  3. Før enden av den nye strengen gjennom riktig hull i broen, i retning gitarens ende. Her trenger man rundt 5 cm streng for å feste den. Før strengeenden tilbake over broen, under seg selv, og tilbake over broen. Man har nå laget en slags løkke, som strengeenden legges innunder, og ved stramming vil strengen presse seg selv fast mot broen. Fører man punktet strengen låses helt til baksiden av broen, altså like forbi der strengen får en «knekk», er det nok med dette ene festepunktet. Man kan også føre strengen flere ganger rundt seg selv og slik nærmest knyte strengen på plass.
  4. Skru akslingen på riktig stemmeskrue slik at hullet står rett opp, og før strengen gjennom akslingen, tilbake under akslingen, tilbake over strengen, og putt enden innunder i møtepunktet slik at den knytes når du drar i begge endene. Når strengen er «knytt», trenger du en gjenværende slakk i strengen som skal tvinnes noen runder rundt akslingen med stemmeskruen; 8–12 cm alt etter strengens tykkelse.
  5. Skru så på stemmeskruen slik at den spente strengen til slutt hviler fra oversiden av akslingen.
  6. Stram til strengen klinger klart, men ikke fullt så mye at den er «lys nok til å være korrekt».
  7. Klipp bort overskuddsstrengen som står ut av akslingen med en avbitertang eller saks.

Etter at alle de nye strengene er på plass kan gitaren stemmes. Det er så en fordel å dra i streng for streng for å stramme eventuell slark i festepunktene, og stemme igjen.
Min kommentar: Det kan ta dagevis før strengene er ferdig med å strekke seg!


Litt om skala-lengde

Viser skala på gitar
Skala-lengde

Skala-lengde er grovt sagt lengden på den frittsvingende strengen, dvs lengden mellom innerste berøringspunkt på oversadel og bro. Skalaen måles enklest ved å måle avstanden fra oversadel til midt på 12. bånd, og doble den! Det er fordi alle strengene har forskjellig lengde fra nut til sadel på broa pga intonasjonen, og da blir det forskjell på målt skala fra streng til streng.. Normalt oppgir produsentene dette i tommer, men kalkulatoren til StewMac kan også bruke mm direkte. En fin oversikt finnes her Ultimate Guide to….

Del dette:
 
   

2 svar til “Teknisk-Justeringer”

Hei. Gode råd og forklaringer her ! Tok min ny-innkjøpte, brukte Takamine-gitar til en gitarmaker for justering, men han fant ut den var uttørket, så nå skal den få en omgang med gitarfukter.

takk for info! Nyttig å vite at uttørking eller overfuktig gitar kan gi sånne sympomer.

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *